Z Rot Arızası Nedir, Nasıl Belli Olur?

03/07/2019


Z Rot Arızası Nasıl Nedir, Nasıl Belli Olur?

Araçların hareket sistemlerinde tahmin edilemeyecek kadar çok parça bulunmaktadır ve bazı parçalar hayati önem taşımaktadır. Bundan dolayı aracın bakımı sırasında bu parçaların kontrol edilmesi ve en ufak bir deformasyon görüldüğünde hemen değiştirilmesi gerekmektedir. Bu parçalardan biri ise z rot denilen ve aracın hem kontrollü şekilde sürülmesini hem de dengeli bir hareket için bulunan parçadır. Bu parçanın diğer adı da zaten tanımında olduğu gibi denge rotudur.

 

Z Rot Nedir?

Z rot otomobilin hareket aksamıyla ilgili parçalardan bir tanesidir. Araçların hareket etmesine imkân veren parça süspansiyon sisteminin de çok önemli bir öğesidir. Özellikle virajlarda ve engebeli yollarda tekerleklere gelen fazla yüklerin tekerlekler arasında eşit olarak dağıtılmasını da bu parça sağlamaktadır. Bu sebepten sürüş güvenliğini doğrudan etkileyen parça önde ve arkada ikişer tane olmak üzere toplam 4 adet bulunur.

 

Z Rottaki Arıza Nasıl Anlaşılır

Z rot özellikle dönme anında aracın güvenliğini arttırdığından dolayı arızası durumunda virajlarda tıkırtı sesi gelmeye başlar. Ayrıca dönemeçlerde araçta meydana gelen hassaslaşma da yine arızanın anlaşılması için önemli bir veridir. Biraz daha ilerlediğinde ise sağa veya sola dönüldüğünde gıcırtı şeklinde farklı sesler kendini göstermeye başlar.

Böyle bir durumda yetkili servise veya bir ustaya gidilmeli, z rot da dâhil bu sese sebep olabilecek etkenler bulunmalıdır. Z rot arızası basite alınacak bir arıza olmayıp sürüş sırasında özellikle dönme noktalarında kazalara sebep olabilecek bir parçadır.

Z rot değiştirileceği zaman paket halinde değiştirilmesi önerilmektedir. Böyle ce tüm tekerler için farklı bir özellikte parça kullanılmamış olunacak ve daha güvenli bir sürüş sağlanabilecektir. Z rot boyutları ve özellikleri araçların markalarına göre değişebilir. Fiyat olarak da aşırı pahalı bir parça olmayıp güvenlik için kontrollerin düzenli yapılıp değiştirilmesi önerilir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.