Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler

07/07/2020
yol tutuşunu etkileyen faktörler


Yol Tutuş Beklentisi

Satın almaya karar verdiğiniz araç her ne olursa olsun aklınıza önce ''Yol tutuşu nasıl?'' sorusu gelir. Yol tutuşu aracın performansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Araç sahibi adaylar yalnızca konfor için değil aynı zamanda güvenlik için de bu özelliği merak etmektedirler. Güvenli bir sürüş, hiç şüphesiz tüm sürücülerin bir araçtan en önemli beklentisidir.


Araçlarımızın Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Aracın aerodinamik özelliği
  • Lastikler
  • Ağırlık merkezi ve dağılımı
  • Şasi burulma direnci
  • Elektronik sürüş desteği ve destek sistemleri


Aracın Aerodinamik Özelliği

Aerodinamik, havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu özellik hem motorun gücünü arttırır hem de hava direncinin neden olacağı tutuş kaybını ortadan kaldırır. Aracın seyir halindeyken hava direncine karşı koyabilmesi için aerodinamik özelliğinin iyi olması gerekmektedir.

Bir otomobilin aerodinamik özelliği, yol tutuşu üzerinde birinci olarak öneme sahiptir. Otomobil yol üzerinde ilerlerken aynı zamanda havanın içinde hareket etmektedir. Bu nedenle; hava şartlarının ve otomobilin kendi aerodinamik özellikleri ile hava içinde ilerleme hareketi sırasında yarattığı etkilerden kaynaklanan durumlar otomobilin yol tutuşunu etkiler. Aracın ağırlık merkezi ne kadar yere yakınsa yol tutuş üzerinde diğer denge parçaları ile beraber başarılı sonuçlar ortaya koyar. Ayrıca, araç hareket halinde yanal kuvvetlerin etkisine maruz kaldığı için şase ve gövde direnci yol tutuş faktörleri içinde önemli bir fark yaratır.


Lastik

Doğru lastik seçimi aracınızın yol tutuşunu önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle geniş tabanlı, dar yanaklı lastikler yol tutuşunu arttırarak sürücünün konfor ve güvenlik seviyesini arttırır. Doğru lastik seçiminde en önemli nokta ise araç tipidir. Doğru lastik seçimi yalnızca yol tutuşunu değil aracın yakıt tüketimini de etkilemektedir.


Arabanın Ağırlık Merkezi ve Ağırlık Dağılımı

Aracın altına giren hava miktarı, doğru lastik seçimi kadar önemli bir faktördür. Aracın seyri sırasında altından geçen hava miktarı arttıkça yol tutuşunu kaybeder. Dolayısıyla ağırlık merkezi aşağıda olan arabalar yola daha sağlam bastığı için rüzgara karşı dirençli ve minimum savrulma ile daha hızlı yol kat edebilirler. Bu yapıdaki araç gruplarının tamamında yol tutuş performansının hissedilir derecede artığı gözlemlenmiştir.


Süspansiyon Sisteminin Görevleri ve Yol Tutuşa Etkisi

Süspansiyon sisteminin amacı; araç ister düz yolda olsun ister viraj aldığı esnada olsun lastikleri yol üzerinde dengeli şekilde konumlandırarak yol tutuş performansını arttırmaktır.

Lastikleri sürekli yol ile temas halinde tutmak, yay ve süspansiyon sisteminin hareketini kontrol etmek, etkin yol tutuş ve uygun frenleme mesafesini sağlamak, tekerlek açısını korumak, aracın esnemesini sağlamak, fren ve hızlanma sırasında yer ile mesafesini kontrol etmek, tamamlayıcı sistemlerin aşınmasında yardımcı olmak, sürücünün araç üzerinde maksimum hakimiyet kurmasını sağlamak gibi bir çok görevi vardır. Dolayısıyla süspansiyon sisteminin sağlıklı çalışması veya sonradan tercih edilecek bir süspansiyon sisteminin aracınız ile uyumluluğu yol tutuşu açısından büyük önem taşımaktadır. 


Şasi Burulma Direnci

Burulma direnci; araç viraj aldığı sırada merkezkaç kuvvetine gösterilen dirençtir. Bu direnç sırasında şasi fazla burulur ise süspansiyon ve lastikler görevini yerine getiremeyerek yol tutuş performansını düşürür. Yine bu noktada aracınız için doğru süspansiyon seçimini hatırlatmalıyız.


Aracın Aerodinamik Özelliği

Aerodinamik; havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu özellik hem motorun gücünü arttırır hem de hava direncinin neden olacağı tutuş kaybını ortadan kaldırır. Aracın seyir halindeyken hava direncine karşı koyabilmesi için aerodinamik özelliğinin iyi olması gerekmektedir.


Elektronik Sürüş Desteği (ESP)

ESP son zamanlarda geliştirilen ve bir sensör aracılığıyla gerekli durumlarda devreye girerek, yol tutuş performansını arttıran fonksiyonları yerine getiren bir sistemdir. Bu sistemin çalışma prensibi seyir halindeyken aracın sürüş ile ilgili bilgilerini toplaması, gerekli durumlarda otomatik olarak devreye girmesi ve araç beyni üzerinden optimum sürüş güvenliğini elektronik komut ile sağlamasıdır. Günümüz araç markalarının neredeyse tüm modellerinde standart donanım halinde sunulmaktadır.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.