Viraj Demir Lastiği Nedir ?

15/06/2019


Viraj Demir Lastiği Nedir ?

Viraj demiri aracın hareket parçalarından biri olduğu için mekanik olarak çok önemlidir. Araç ile viraja girildiğinde aracın dönüşünün tersi yönündeki tekerlek havaya kalkmaya çalışmaktadır. Viraj demiri bu kalkmayı engelleyerek aracın virajlarda yol tutuşunu arttırır ve devrilmesini engeller. Yani araç sola dönerken sağ tekeri bastırarak, sağa dönerken ise sol tekeri bastırarak bu işlevi yerine getirmektedir.

 

Viraj Demiri Lastiği

Viraj demiri z rotuna bağlı iken sadece tekerlekler arasında duramayacağı için aracın altına sabitlenmesi gerekmektedir. Bu sabitleme parçasına viraj demiri lastiği denilmektedir. Malzeme olarak lastik kullanılması hem demirin vurmadan dolayı zarar görmesini engellerken aynı zamanda ses yaparak rahatsızlık vermeyi de engeller. Viraj demiri lastiği hem ön aksta hem de arka aksta olmak üzere iki tanedir.


Viraj Demir Lastiği Bozulması

Viraj demiri lastiğinde sıkıntı olduğunda karşılaşılacak en belirgin özellik ses yapması ve rahatsızlık vermesidir. Arıza bu parçanın yırtılması veya tamamen kopması şeklinde olabilmektedir. Zamanla eskiyen parçanın değiştirilmesi ve kontrol edilmesi önem arz eder.

Nitekim bu parçaların görev yapamaması veya bozulması hareket halinde ölümcül kazaların olmasına neden olabilmektedir. Kontrolü, değiştirilmesi ve parça ücreti çok ucuz olduğu için hiç düşünülmeden değiştirilmesi önerilir.

 

Viraj Demir Lastiği Tamiri

Viraj demir lastiği birkaç aşamada ses yapıyor ise bunu kesmek mümkündür. Bunlardan bir tanesi tüp sıvı yağlar kullanılarak yağlama yapılmasıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta kesinlikle yağın abartılmadan uygulanmasıdır. Çünkü çok yağ sürülmesi çok fazla toz yapışması gibi pislik toplanmasına neden olacağından parçaya zarar verecektir.

Diğer ses problemi ise viraj demirinin tam ortalı olmamasından kaynaklanabilmektedir. Bu durumda demir ve lastik tam ortalanarak takılmalı ve ses giderilmelidir. Eğer viraj demir lastiğinden yırtılma ve benzeri deformasyonlar var ise tamiri mümkün değildir ve değiştirilmesi gereklidir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.