Motor Sesi Mi? Egzoz Sesi Mi Demeli?

07/03/2018

 

Bir aracın hareketinden dolayı etrafa yaydığı sese genelde "motor sesi" veya "egzoz sesi" denir. Bilinçaltı bir söylemle araç pahalı ve güzel görünüyorsa motor sesi ifadesi daha çok kullanılır. Peki, gerçekte hangisini kullanmak gerekir?

 

Araçtan Gelen Sesler

Bir araç kontağı çevirdikten sonra birçok ses çıkarmaya başlar. Bunlar motorun çalışmaya başlamasından kaynaklanan sürtünme sesleri, supaplardan ve pistonlardan gelen sesler, yanmanın gerçekleşmesi için gereken havanın emiliş sesi ve yanma sonucu çıkan atık gazların uzaklaştırılması sırasında çıkan egzoz sesleridir.

 Araba teknolojisi uzun yıllardan beri bu sesleri azaltmak için hem iç aksamlarda hem de kullanılan yağ ve yakıtlarda çalışmalar sürdürmektedir. Büyük teknolojik gelişmeye rağmen sesler azalsa da bir araç çalıştırıldığında etraf tarafa ses yaymaya devam etmektedir. Aracın markasına ve spor model olup olmadığına göre çıkardığı ses düzeyi de farklıdır. Araçlarda ses filtre sistemleri vardır. Bu filtre sistemleri olmasaydı araçlar şu an ki hallerinden 5 kata kadar fazla ses yayarlardı. Aslen tam sessiz aracın yayalar için tehlike oluşturacağı da bir gerçektir. Bu yüzden bir miktar sesli olmalarında fayda vardır.

 

Motor Sesi Ve Egzoz Sesi

Standart araba modellerinde ses filtre sistemleri, egzoz ve hava emiş seslerini baskılar. Piyasada bulunan yeni modellerin çoğu çalıştırıldığında duyulan ses hava emiş ve egzoz sesi değil daha çok motor sesidir. Motor aksamları arasında sürtünme motor yağları ile azaltılsa da motor çalıştığında mutlaka çevreye ses yayılır. Bu bakımdan standart arabalar için motor sesi ifadesi kullanılabilir. Yüksek hız yapan spor modellerde ise kullanılan egzoz ve hava emiş sistemleri farklıdır. Aracın yüksek hıza çıkabilmesi için gerekli olan hava emiş gücü diğerlerinde yüksektir. Ayrıca egzoz çıkışı da fazladır. Bu bakımdan spor arabalar için de egzoz sesi ifadesi kullanılabilir.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.