Karda Araç Kullanma Teknikleri

04/12/2017


Karda Araç Kullanma Teknikleri

Kış Lastikleri

Kış lastikleri zorlu hava koşullarında aracınızın yol tutuş gücünü sağlar. Ayrıca bu lastikler hava sıcaklığının +6 derece ve altında olduğu durumlarda, ani fren yapmanız gerektiğinde de aracınızın kaymasını engeller


Karda Araç Kullanma Teknikleri

  • Buzlu zeminde araba kullanırken sürüş tekniğinizi kaygan zemine uyumlu hale getirmeniz gerekmektedir. Arabanızı normal hava ve yol koşullarındaki gibi kullanmanız direksiyon hakimiyetini kaybetmenize sebebiyet verebilir.
  • Ani gaz ve fren yapmamalısınız. Direksiyon manevralarınız daha yumuşak olmalı. Fren ve gaz pedalının sert kullanımından ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınmalısınız. Aracınızda tekerlekleri fren anında kilitlemeyi sağlayan ABS sistemi mevcutsa daha güvenli sürüş imkanınız var demektir.
  • ABS sistemi yoksa frene daha yavaş basmanız gerekmektedir. Otomatik vitesli bir araç kullanmıyorsanız araç sarsıntısını önlemek amaçlı debriyajla temasınız da daha yumuşak olmalı. Manuel vitesli bir araç kullanıyorsanız debriyajın sert kullanımı aracın dengesini bozabilir.
  • Yolda kaymayı, patinaj yapmayı engellemek için vites geçişlerini devir değiştirmeden yapmanız gerekmektedir. Araç eğer olduğu yerde kaymaya başlamışsa gaza basmayın aracın durmasını bekleyin.
  • Araç yokuştaysa ve siz aşağı doğru istikametteyseniz hızı yavaşlatın, frene hafifçe temas ederek kontrollü inişi sağlamak güvenli bir iniş için en uygun olanıdır.
  • Buzlu yollarda yola çıkmadan önce güvenli bir yerde yol kayganlığını ve araç performansını test etmek için frene ani şekilde basın. Yolun durumu hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz. Böylelikle sürüş tekniğinizi duruma göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca böyle havalarda sis lambalarınız ve farlarınızın açık olması iki tarafın güvenliği için de oldukça önem taşıyor.
  • Cam ve sileceklerinizin arsına koyacağınız bir karton parçası da buz parçalarının cama yapışmasını engeller. Araç içi ısıtma sisteminizi de camlara doğru tutarak oluşan buğudan kurtulma imkanı sağlar.
  • Aracınız yeni bir modelse zaten buğu giderme tuşuyla uğraşmanıza gerek kalmıyor.
  • Kış lastiği almanızdaki tek amaç yaşadığınız ya da araç kullandığınız bölgenin karlı olması değildir. 6 derece ve altı her yerde kış lastiği kullanılmalıdır. Bunun nedeni sadece kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre özel profillerinin olması değildir.
  • Yaz lastiklerinin yapımında kullanılan malzemeler kış koşullarına uyumlu değildir. Bu malzemeler soğuk havada sertleşir, kayganlaşmayı sağlayarak yol tutuşu zayıflatır. Kış lastikleri daha yumuşak malzemeden üretildikleri için olumsuz hava koşullarında sertleşmez, kaygan zeminde fren mesafesini ayarlamada performansları daha iyidir.
  • Bazı ufak bilgilerle zorlu kış koşullarında araç yol tutuşuyla ilgili tavsiyeler verdik. Öyle havalarda dışarı çıkmak zorundaysanız araç kullanmamaya ve toplu taşımayla gitmeye özen gösterin.
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.