Hız Limit İptali Nedir? Ne İşe Yarar?

10/12/2020
supersprint egzoz

 

Hız Limit İptali Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde araçlar ileri teknolojilerle üretilen ve hayatın pek çok ayrı noktasında yaşam kalitesini arttıran önemli bir icattır. Arabaların eskiye oranla daha teknolojik olması ise her özelliğinin bir beyin tarafından yönetilmesini sağlıyor. Özellikle iç aksamında bulunan ekipmanlar ve arabanın motor aksamı tamamen bir beyin tarafından donatılmış komutlar sayesinde çok daha rahat ve pratik çalışmakta. Hız limiti dediğimiz olay ise bu beyinlere üretici firmalar tarafından verilen komut sayesinde ortaya çıkan bir özellik.

Hız limitleri 90-130-230 olarak araç tipine göre beyne kodlanmıştır. Şahsi araçlarda bu hız limitini kaldırmak mümkün fakat okul taşıtları gibi hizmet araçlarında hız limitleri motor beyninden kaldırmak imkansızdır. Belirtilen hız limitlerinin aşılması durumunda araç kendini otomatik olarak durdurmaktadır.

 

Hız Limiti Ne işe Yarar?

Her üretilen araçta motor beyninde komutlar sayesinde belirli hız limitleri mevcuttur. Bu hız limitlerini üretici firma tek başına ayarlamaz. Üretilen ülke kanunları, aracın kullanılacağı ülkenin trafik kurallarına göre tasarlanmakta. Bu hız limiti sayesinde hem aracın kullanım ömrü uzatılır hem de olası trafik kazaları ve trafik cezalarının önüne geçilmiş olur.

Araçlarda bulunan hız limitleri sürücü ekranında önce uyarı vererek sonrasında ise aracı tamamen durdurarak önlem alır. Böylelikle hem sürücü aracın motorunu gereğinden fazla zorlamamış olur hem de trafik yasalarına bir nebze de olsa uyulmasını sağlar. Yine de unutulmamalıdır ki asıl amaç insan hayatını güvence altına almaktır!

 

Hız Limiti Nasıl İptal Edilir?

İleri teknolojili araçlara donatılmış bu hız limiti uygulaması sadece üretici firma tarafından ilk üretim aşamasında konulur. Daha sonrasında kullanıcıların talebi üzerine araç yazılım uygulaması/hizmeti satan, alanında uzman kişiler tarafından bilgisayar ekipmanları sayesinde motorun beynine giriş yapılarak hız limit komutu daha yüksek hızlara çekilebilir ya da tamamen kaldırılabilir. Fakat bu uygulama sadece şahsi/hususi araçlar için geçerlidir. Hizmet araçlarında farklı bir koruma programı bulunduğu için hız limiti kaldırılamamaktadır.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.