Esp Nedir? Nasıl Çalışır?

05/12/2018


Esp Nedir? Nasıl Çalışır?

Açılımı “Electronic Stability Program (Elektronik Stabilite Programı)” olan ESP, araçta bulunan sensörler vasıtasıyla araç gitmekte iken çizgisini korumasına, savrulma olmadan stabil şekilde aracın hareketini gerçekleştirmesine yardımcı olan sistemdir. ESP, aracın denge ve kararlılığını ifade etmektedir. ESP, ABS (Antiblock Brake System – Kilitlemeyi Önleyen Fren Sistemi) ve ASR (Anti Schlupf Regelung – Patinaj Önleme Sistemi) sistemleri ile birlikte çalışmaktadır.

ESP, teker hız algılayıcıları, yanal hız algılayıcı, ABS hidroliği ve fren basıncı algılayıcısı, direksiyon açısı algılayıcısı ve elektronik kontrol ünitesi olmak üzere beş parçadan meydana gelmektedir. Teker hız algılayıcıları, aracın tekerleklerinde bulunan ve her bir tekerleğin hızını birbirinden bağımsız olarak ölçebilen algılayıcılardır. Yanal hız algılayıcı, aracın doğrultusundan ne kadar saptığını anlamaya yarayan algılayıcılardır.

ABS hidroliği ve fren basıncı algılayıcısı, ani olarak fren yapılması gereken durumlarda aracın tekerleklerinin maruz kaldığı fren basıncını algılayan ve tekerleklerin kilitlenmesine engel olan kısımdır. Direksiyon açısı algılayıcısı, araç sürücüsünün hangi yönde gitmek istediğinin algılanmasını sağlayan algılayıcıdır. Elektronik kontrol ünitesi ise tüm algılayıcılardan gelen verileri değerlendirerek ESP’nin devreye alınıp alınmayacağına karar veren birimdir.
 

ESP Çalışma Şekli

ESP arka planda sürekli çalışmaktadır. Algılayıcılar vasıtasıyla sürücü ve araca ait veriler toplanmakta ve kontrol altında tutulmaktadır. Toplanan verilerde herhangi bir tutarsızlık olması durumunda ESP devreye girecektir. Ayrıca araç keskin bir viraja girdiğinde aracın ön kısmı düz bir doğrultuda hareket etmek isteyecektir. Direksiyon çevrilse bile istenilen yere gitmeyecektir. Teker hız algılayıcıları, aracın ön tekerleğinin kontrolden çıktığını anlayacak, ESP algılayıcıları ise sürücünün gitmek istediği yön ile gidilen yön arasındaki farkı tespit edecektir. Sürücünün gitmek istediği yönün arka tarafındaki tekerleğe ESP fren uygulanacak ve bu sayede aracın ön kısmı gidilmek istenen yöne doğru yönelecektir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.