EGR Nedir? EGR İptali

06/08/2020
egr iptali

 

EGR Nedir? Yararları Nelerdir?

Egzozda bulunan gazların ne kadar kullanılacağına ECU adı verilen motorun beyni karar vermektedir. Bu beyinde de elektronik kontrollü valfler kullanılır. Bu valflerin adı Egr'dir. Açılımı ‘’Exhaust Gas Recirculation’’ yani egzoz gazları devirdaimidir. Egr valfi tüm içten yanmalı motorlarda bulunur. Bu devridaim, egzoz gazlarının bir kısmının tekrar yanması anlamını taşımaktadır.

Egzoz gazları tekrar yandığında;

- Silindir içindeki yanma sıcaklığı düşer,

- Yanma sıcaklığına bağlı olarak motor daha sağlıklı çalışır,

- Verim yükselir, artan verim ile birlikte yakıt tüketimi olumlu etkilenir.

 

EGR Valfi Neden Bozulur?

Egr valfinin bozulması halinde;

- Motor üzerindeki arıza ışığı yanar,

- Motor çalışma sıcaklığında artış yaşanır,

- Yakıt tüketiminde artış gerçekleşir,

- Performans kaybı gerçekleşir,

- Hızlanmalarda araç silkelenir ve motorda vuruntu meydana gelir.

EGR valfinin bozulma nedenleri arasında kurum nedeniyle kirlenme ilk sıradadır. Valfin çalışma prensibi gereği bir miktar egzoz gazı içeride kalır ve bu da kuruma neden olur. Gerçekleşen kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda tıkanma ve daralma oluşur. Biriken tortular klape’yi(valf kapağı) içe / dışa doğru sabit kalmaya zorlar ya da işlevini yerine getirememesi sebebiyle arıza olarak karşımıza çıkar.

Bu kanalda biriken kirleri temizlemek mümkündür. Ancak düzenli temizlenmemesi halinde kurum tabakası sertleşerek taşlaşır. Bu gibi durumlarda valf değişimi gerçekleştirilmelidir.

 

EGR Valfi İptali Nedir? Araçlarımıza Zararı Var Mıdır?

EGR iptali; araçta yer valfin zaman içinde tıkanması/kirlenmesi sonucu verimliliği düşecektir ve standart performanstan uzak bir parça haline gelecektir. Bu yüzden parça yenileme yerine mevcut parçanın iptali talebi oluşmaktadır. İptal sonrası valf daimi şekilde kapalı halde olacağından bu işlem ile aracın motorundan sürekli tam performans elde edilmektedir.

Bu valf genellikle düşük ve orta devirli motorlarda ve sabit hızlarda devreye girmektedir. Kullanılan aracın markasına ve modeline göre değişirken, tam gaz durumunda devre dışı kalmaktadır. Gaz çıkışına karar veren beyin, yüksek bir güce ihtiyaç duyulduğunda egr valf sistemini kapatmaktadır.

Bu parçaların iptalinin araca hiçbir zararı olmaması ile birlikte aracın egzoz emisyon standartları düşer.


EGR İptali Nerede Yaptırabilirim?

Firmamız tarafından uygulanan Nero Performance yazılımı garantili bir şekilde yaptırabilirsiniz.

WhatsApp destek hattımızdan iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.





Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.