Downpipe Nedir? Ne işe yarar?

29/03/2018


Downpipe Nedir? Ne işe yarar?

Egzoz sisteminin bir parçası olan downpipe turbo beslemeli araçlarda turbo çıkışından aşağı inen, motordan gelen gazları diğer parçalara ulaştıran ara boruya verilen addır. Downpipe üzerinde emisyonları düşürmek adına bulunan katalitik konvertör yanmamış yakıtları tepkimeye sokarak zararsız hale getirir ve dışarı salar. Katalizörler, çok petekli ve kapalı bir yapıya sahip oldukları için susturucu görevi görerek sesi azaltır ve gazların sıkışmasına neden olduğundan rahat akış sağlanamaz bu nedenle geri basınç oluşturur. Özellikle yüksek devir çevirirken oluşan gaz akışının engellemesi performansta düşüş meydana getirir. Bu kayıpların önüne geçmek için katalitik konvertörün iptali (Kat iptali) yapılır. Katın iptaliyle yerine monte edilen düz katalitiksiz downpipe, havanın daha rahat akışını sağlarken aynı zamanda da sesin daha tok çıkmasını sağlar. Rahat akış sayesinde hava geri basınç oluşturmayacak ve ekstra performans kazandıracaktır.

 

Downpipe Yararları  

  • Rahat gaz akışı sayesinde turbonun kısa sürede devirlenmesini sağlar
  • Katalitik konvertör olmadığı için EGT (Egzoz gazı sıcaklığı) ısısının düşmesini sağlar
  • Araçta tork ve beygir artışı sağlar
  • Turbo ömrünü olumlu etkiler

 

Performans Downpipe Muayeneden Geçer mi? 

Katalitik konvertör, egzoz gazı içerisinde bulunan yanmamış yakıt ve zararlı gazları süzgeçleyerek daha zararsız gazlar haline getirerek salınmasını sağlar. İptal edildiği takdirde yüksek emisyon değerleri ortaya çıkacak ve yanmamış yakıt (zararlı gazlar) direkt olarak dışarıya salınacaktır. Bu durum önemli ölçüde çevre kirliliğine yol açar.

Oluşan bu durum TUV TÜRK tarafından kesinlikle onaylanmamaktadır. Muayeneye girerken katın egzoz sistemi sistemi üzerinde olması şarttır.

İkinci bir alternatif olarak performans downpipelarda spor katelizörlü, sağlıklı gaz salınımı yapan ürünler de bulunmaktadır. Orijinal katelizörlere kıyasla iç yapılarında ki odacıkların aralıkları daha fazladır. Bu nedenle kat içerisinde ters bir basınç oluşmadan zararlı gazlar süzgeçten geçerek dışarı salınır. Standart performans downpipelara göre daha maliyetli ürünler olması tercih edilme oranlarını düşürse de TUV TÜRK den sorunsuz şekilde onay almaktadır.

 

Downpipe ürünlerini incelemek için tıklayınız

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.