Benzinde Oktan Sayısı Nedir ?

30/12/2019
benzinde oktan sayısı nedir

 

Benzinde Oktan Nedir?

Benzin almak için istasyona girdiğinizde üzerinde çeşitli rakamlar olan pompalar görürsünüz. Bu bir sıra numarası ya da miktar belirleyici değildir. Oktan sayısıdır.

 

Benzin Oktan Sayısı nedir? Araçlarımızdaki Etkileri Nelerdir?

Oktan sayısı; benzinin vuruntu kalitesinin bir göstergesidir. Bu sayı, benzinin zorlu koşullardaki dayanma gücünü gösterir. Sayı yükseldikçe benzinin tutuşması zorlaşır. Erken tutuşma ihtimali de ortadan kalkmış olur. Erken Tutuşma; yakıt istenilen zamandan önce tutuşması halinde motorun performansı ve ömrü azalır. Oktan, yakıtın tutuşmasını geciktirdiği için optimum dengede büyük önem taşır. Ancak benzin ne kadar geç tutuşursa, motor o kadar fazla performans harcayacaktır. Her zaman yüksek oktanlı benzin kullanmak motor sağlığı açısından doğru olmayacaktır. Çünkü araçların sahip oldukları motorun çalışma prensibine göre oktan sayısı belirlenmiştir.

 

Benzin Oktan Arttırıcı Her Araçta Kullanılabilir Mi?

Yüksek oktanlı benzin; yüksek sıkıştırma oranı ile çalışan motorlarda kullanılmalıdır. Genellikle yarış arabalarında tercih edilen yüksek oktanlı benzin, günlük kullanılan araçlar için önerilmemektedir. Her aracın kılavuzunda belirtildiği gibi önceden belirlenmiş oktan sayıları mevcuttur. Oranın dışına çıkılırsa geç tutuşma meydana gelir. Bu durumda motor kendisini fazlasıyla yorar. Aksi taktirde belirtilen orandan daha az oktanlı bir benzin kullanıldığında da benzin çabuk tutuşur. Her iki durumda da motor fazlasıyla enerji harcamış olur. Performans düşüklüğü ile birlikte ömrü de kısalır. Benzin almadan önce kullandığınız aracın kılavuzunda belirtilen oranı es geçmemeli, uygun aralıktaki oktan sayısını tercih etmelisiniz.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.