Arka Koltuktaki Mermi; Kemersiz Yolcu

25/04/2018

 

Arabalarda emniyet kemeri kullanma konusunda ülkemiz ne yazık ki hala yeterince bilinçli değildir ve emniyet kemeri gereksiz ve rahatsızlık verici bir unsur olarak görülmektedir. Hem arka koltuktaki hem ön koltuktaki yolcular kemer takmaktan kaçınmaktadır. Özellikle arka koltuktaki yolcular, kendini kemer takmadan da güvende sanmaktadır. Ancak, sanılanın aksine kaza anında kemer takmayan ve arka koltukta oturan yolcular da büyük bir yaralanma riski taşırlar.

 

Emniyet Kemeri İle Hava Yastığı Arasındaki İlişki Nedir?

Emniyet kemerini takmayan arka yolcu kendi yaralanma riskini artırdığı gibi diğer yolcular için de olası bir kaza anında büyük risk teşkil eder. Vücudu kaza anında hareket eden yolcu, sürücü dahil arabada bulunan diğer kişilere zarar verebilir. Aslında tam da bu nedenle, arka koltukta oturan yolcuların kemer kullanması ön koltuktaki yolcuların kemer kullanmasından bile önemlidir.

EuroNcap ve IIHS kurumlarının yaptığı araştırma ve kaza testlerine göre, arka koltukta kemeri takılı olmadan oturan yolcu kaza anında sürücüyü sıkıştırabilir ve bu da hava yastıklarının açılmasına neden olabilir. Dolayısı ile sürücü ve ön koltukta yer alan diğer yolcunun emniyet kemerleri takılı olsa da tüm yolcular bu şekilde zarar görebilir.

 

Arka Koltuktaki Yolcular Kesinlikle Emniyet Kemeri Kullanmalı

Testlerle ispatlandığı üzere arka koltuktaki yolcunun emniyet kemerini takmaması, darbelere ve hava yastıklarının açılmasına sebep olabilir. Bu yüzden arkada oturan yolcuların kemer takmayı ihmal etmemesi gerekir.

Kısacası, binilen ve kullanılan otomobiller ne kadar sağlam olursa olsun, araç içinde de güvenlik kurallarına uyulması gerekir. Kaza anında arabanın sağlam olması yeterli olmayabilir. İhmal ve basit kurallara uyulmamasından kaynaklı sorunlarla karşılaşmamak için kemer takılması önemlidir. Ayrıca, kemer takarak hem kendi güvenliğinizi hem de arabadaki diğer yolcuların güvenliğini riske atmamış olursunuz.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.