Aracınızın Yakıt Tüketimini Azaltacak Tüyolar

02/01/2017

 

Yakıt fiyatlarının sürekli artan bir eğri göstermesi bütçemizi olumsuz etkilemektedir. Çözüm için herkes az yakan bir araç alma yada sahip olduğu aracında yakıt tüketimini azaltmak gibi yollar aramakta. Doğru bir sürüş ile yakıt tüketiminizi %25 oranında azaltabilirsiniz. Yakıt tüketiminizi düşürecek tüyoları yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.

1- Öncelikle aracınız için doğru yakıtı tercih edin. Litre fiyatı ucuz diye farklı oktan yakıtı aracınızda kullanmayın.

2- Eğer seyahat mesafeniz 5 kilometrenin altında ise aracınızı kullanmayın. Araç çalıştıktan sonra motor ısınana kadar normalden daha fazla yakıt tüketir.

3- İlk 5 kilometrelik mesafede aracınız ile hız yapmaktan kaçının. Araç motoru ısınana kadar fazla yakıt tüketeceğinden dolayı bu ısınma sürecini sakin kullanarak geçirin.

4- Ani kalkış ve ani duruşlardan mümkün oldukça kaçının. Gaza veya frene aniden basmak yakıt tüketiminizi %5 oranında arttırmaktadır.

5- Yoğun trafikte çok fazla dur kalk yapılmaktadır. Trafiğin çok kısa aralıklar ile aktığı zamanlarda dur-kalk sayınızı mümkün olduğu kadar düşük seviyede tutun.

6- Aracınızı kullanırken 25 km/s’den düşük, 95 km/s’den yüksek hızda seyir etmemeye çalışın. Düşük hızda fazla mesafe kat edilemeyeceğinden kilometre başı yakıt tüketimi artar. Yüksek süratte de gaz pedalına fazla basarsınız ve yine bu da yakıt tüketimini arttırır.

7- Otomobil camlarını kapalı tutmakta size yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Açık camlar, 100km/saat hızda %4 daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.

8- Aracınızda gereksiz ağırlık yapabilecek şeyler taşımayın. Yapılan araştırmalara göre taşıma kapasitesinin üzerindeki her 45kg yük, yakıt tüketimini %7 arttırmaktadır.

9- Eğer iki dakikadan fazla duraklama yapacaksanız kontağı kapatın. İlk marş anında yakıt tüketimi fazla olduğundan kısa süreli duraklamalarda kontağı kapatmayın.

10- Lastik basıncınızın doğru değerlerde olmasına dikkat edin. Lastik hava basıncı düşük olduğunda yakıt tüketiminiz artacaktır. Eğer yüksek ise yol tutuşunuzu düşürecektir.

11- Aracınızın periyodik bakımlarını aksatmadan yaptırın. Eskiyen bujilerin değiştirilmesi, enjektör, karbüratör, akü bakımı, yakıt ve hava filtrelerinin değiştirilmesi, lastik basınç ve rot ayarlarının yapılması yakıt tasarrufuna %4 oranında katkı sağlamaktadır.

12- Aracınızı park ederken gölgeye park etmeye çalışın. Benzinin sıcaktan buharlaşmasını engelleyeceğiniz gibi, aracı soğutmak için klima kullanımını da gerek kalmayacaktır. Klima kullanımı %10 gibi ekstra yakıt tüketimine sebep olmaktadır.

13- Son olarak sürüş stilinize dikkat edin. Aracınızı nasıl kullandığınız yakıt tüketimini doğrudan etkiler. Ani gaz hareketlerinden kaçınmak, fren pedalını az kullanmak, aracı yüksek devirli kullanmamak, dengeli ve stabil bir sürüş tarzını benimsemek size önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.