Amortisörün rolü nedir ?

13/11/2018


Tüm araçların süspansiyon sistemlerinde önemli bir rol alan parçalarından biri olan amortisör arabanın çalışma prensibinin olmazsa olmaz etkili parçalarından biridir. Amortisör engebeli yollarda aracın sarsılmasını önleyerek konforlu sürüşü sağlamaya yarayan bir parçadır. Amortisörlerin dahil olduğu süspansiyon sistemi ise sürüş esnasında bozuk yol nedeniyle gerçekleşecek olan sarsıntılardan ziyade sertlikler egale eden yani emen bu özelliği ile de aracın yükünü omuzlamaya yarayan ana parçalardan biridir.

Amortisörün esas görevi araç süspansiyon sisteminin bir başka ferdi olan yaylarda oluşabilecek salınımı en aza indirgemektir. Ayrıca aracın çukura düşmesi halinde ya da tümsekten geçilmesi durumunda pek çok kez yaylanarak lastiklerdeki yol tutuşunun zayıflamasını engeller böylece sürücünün direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına engel olur.

Amortisör görüntü olarak oldukça küçük bir parça olmasına rağmen aracın kontrollü kullanımında ve yola tutunmasında oldukça etkin bir rol üstlenmektedir.

Amortisörler kuru ve akışkan tip olmak üzere sınıflandırılır. Kuru tip amortisörler yaylanma ve sürtünme gibi sebepler ile lastiklerde açığa çıkan enerjiyi ısı enerjisine dönüştürür. Akışkan tip amortisörler ise ani hareketlerin kontrol altına alınmasını sağlar. Böylece hareket halinde iken araç sarsıntısı en aza indirgenmiş olur.

Eğer ki sürüş esnasında aracınızın savrulduğunu ve konfor kaybını fark ediyorsanız aracınızın muhtemelen amortisörlerinde bir arıza durumu söz konusu olabilir. Bu gibi problemler ile karşılaşmamak için araçlarda işinin ehli ustalar kontolünde 20000 km’de bir amortisör bakımı yapılmasını önermekteyiz. Aksi halde araçta süspansiyon sistemine dair birden fazla sorun oluşabileceğini belirtmek isteriz.

Aracınızın viraj esnasında lastiklerinin en üst seviyede bir tutuşa sahip olması gerekiyor. İşte bu tutuşu sağlayan da süspansiyon sisteminin en büyük parçası olan amortisördür. Yani viraj alırken ya da fren kullanılırken aracın dengede kalmasını sağlayan etkili bir sistemdir. Güvenli yol için amortisör bakımını ihmal etmemek gerekir.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.