Amortisör Takozu Bozulursa Ne Olur?

23/05/2019

 

Amortisör Takozu Bozulursa Ne Olur?

Vasıtalarda en çok alana gelen arızadan biri de amortisör takozu arızası olmaktadır. Genelde ise ses sorunlarını çıkararak kendini belli eden amortisör takozu arızası, çoğu sürücü tarafından önem verilmeyerek araçları kullanmaktadır. Ancak amortisör takozu bozulur ise ortaya değişik gidişatlar çıkabilmektedir. Bu sebeple bu arızanın önem verilmesi ve tedbir alınması gerekir.

 

Amortisör Takozunun Bozulması İle Meydana Gelen Durumlar

Amortisör takozu arızalandığında ses meseleleri de kendini göstermeye başlamaktadır. Bireyin sürüş neşesini ve konforunu bozacak kadar tesirli olan ses meseleleri, bazen vasıta radyosunun sesini dahi bastırmaktadır. Özellikle kasislerde ve vasıtanın esneme gidişatlarında sesler çoğalmaktadır. Başlangıç meseleyi sayılan ses meseleyi, arızanın en az maliyet ile atlatıldığı evresidir.

Amortisörün statiklenmesi için amortisör üst takozu çok ehemmiyetlidir. Bu ehemmiyetli parça bozuk olduğu zaman vasıta ile direksiyonun hareketleri sağa ve sola kaymaktadır. Sürüş güvenliliklerini de ciddi bir derecede de etkilemiş olan amortisör takozu, ani anda büyüyen bir darbe sebebi ile şok eden bir işlev göstermektedir.

Parçada alana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek süratler ve virajlarda vasıtanın yol yakalayışında negatif bir tesir vazgeçecektir. Üst kule iletişimi amortisör takozunu yerinde yakalayabilmektedir. Ancak bu vaziyet kesintisiz değildir.

Taşıta alınan darbelerin plastik parça tarafından emilmiyor olması, amortisör takozu kulesine kesintisiz olarak uygulanmaktadır. Bu durumda sürekli bir şekilde ilerledikçe ve üst kısımlara doğru bozulmalara yol açmaktadır. Bundan dolayı parçanın değişimi gerekli olmaktadır.

 

Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır?

Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.