Amortisör Takoz Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

07/02/2019


Kısaca Amortisör Nedir? ;

Amortisörün işlevi şöyle özetlenebilir: Yapısındaki yayların yardımıyla yolda bulunan çukur ve tümseklerin sarsıntısını emile ederek araçta bu sarsıntının hissedilmesini en aza indirgenmesini sağlamaktadır. Başka bir deyişle yoldaki engebeli zeminin, tümseklerin ya da çukurların neden olacağı sarsıntıyı emerek aracın savrulmasını önleyen ve konforlu bir sürüş sağlayan mekanizmaya amörtisör denmektedir.

Sürücüler sürüş esnasında aracının önden gelen ses ve gıcırtı sorunları yaşandığında, ilk iş olarak ön takım incelemesi için bir rot balans ustasına giderek sorunun çözüm bulunacağını düşünürler. Fakat bu tip kontrollerde Amortisörlerin sağlam olup olmadığına bakılırken takoz aksamı kontrol edilmez.

Bu yüzden de ön düzende sorun olmadığı usta tarafından söylense de ses sorunları kesilmez. Sonrasında yanlış parçalar değişimlerinde de sorun düzelmeyecektir. Araç sahibi tarafından hem zaman, hem de para kaybına zemin oluşturulmuş olur.


Amortisör Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır

Araç çukurlara girdiğinde araç içinde oluşan tokurtu sesi, Direksiyon sağ, sol çevrildiğinde gelen gıcırtı sesi, Araç dönüş esnasında esnediğinde gelen tıkırtı sesi, Ani gaza başlamada veya frende gelen sesler amortisör takozunuzun miladını doldurduğunu ve değişim yapılması gerektiğinin habercisi olabilir.


Amortisör Takozu Nasıl Değiştirilir?

Değişim için araç lifte kaldırılarak ön tekerler sökülür. Amortisör ara bağlantı elemanı olan Z Rot dikkatlice sökülür. Teker poryasına monte sağlayan iki adet saplama vidası sökülerek amortisör alt kısımdan boşa çıkartılır. Daha sonra montör kaputu altındaki sağ ve solda bulunan kulelerdeki vidalar sökülür. Bazı aparatlar yardımı ile helezon yay kıstırılarak iç kısmından amortisör çıkartılır. Arızalı parçalar tespit edilerek yerine yenisi takılır ve parça tekrar yerine monte edilir.

Bu işlemleri işini ehli profesyonel ustalar tarafından yapılmasını tavsiye ediyoruz.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.