Aks Rulmanı Nedir, Arızası Nasıl Giderilir?

10/07/2019

 

Aks Rulmanı İşlevi ve Önemi Nedir?

Porya bilyası olarak da bilinen aks rulmanı motorlu taşıtlarda oldukça önemli bir parçadır. Sürtünme veya dönme etkisini azaltmak, aşınmayı en aza indirgemek ve enerji yitimini önlemek gibi önemli işlevlere sahiptir. En önemli görevi ise araç tekerlerinin dönüş hareketini sağlamaktır. Bu nedenle arızaları oldukça hayati riskler taşır.

 

Aks Rulmanı Arızası Neden Oluşur?

Aks rulmanı da diğer parçalarda olduğu gibi belli bir ömre sahiptir. Ancak aracın dikkatli ve titiz kullanılması ile rulmanların ömrünü uzatmak mümkündür. Ani girilen çukurlar, bozuk yollar, hızla geçilen kasisler aks rulman arızalarına sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda direksiyon yarım turdan fazla olarak çevrili iken gaza yüklenmek de ön tekerlerdeki aks rulmanlarında büyük hasarlar meydana getirir.

 

Porya Bilyası veya Aks Rulmanı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aks rulmanı hasarlı olduğunda genellikle ses ile uyarı vermektedir. Ötme ya da uğultu şeklinde gelen ses ile arıza olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Hız arttıkça uğultu sesi de doğru orantıda artacaktır. Ancak aks rulmanı tamamen arızalanan bir araç yola devam edemez. İtilmesi veya çekilmesi mümkün değildir. Böyle bir durumda çekici çağırmak gerekmektedir.

 

Aks Rulmanını Kendimiz Değiştirebilir Miyiz?

​​​​​​Porya bilyası veya diğer adıyla aks rulmanı arızası kişinin kendi çabalarıyla üstesinden gelebileceği bir sorun değildir. Sorunun aks rulmanında olduğuna emin olmak gerekir. Ardından tekerin sökülmesi ve teker rulmanının değişmesi için tamirhaneye götürülmesi gerekir.

 

Aks Rulmanı Fiyatları Nedir?

Her aracın porya bilyası fiyatı, marka ve yıl bazında farklılıklar göstermektedir. Arka teker rulmanları, ön rulmanlara nazaran daha pahalıdır. Ürünün orijinal ve ya yan sanayi olması, kalitesi de fiyatı belirleyen faktörlerdendir. Aks rulmanı ömrü ortalama 100 bin Km'dir. Bu nedenle fiyatından ziyade kaliteli bir rulman kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.